Det är viktigt att åkaren har bra utrustning för att kunna ha så roligt som möjligt på träningen. Läs också våra träningsregler.
Det är viktigt att åkaren har bra utrustning för att kunna ha så roligt som möjligt på träningen. Läs också våra träningsregler.
Använd mjuka och varma kläder som det är lätt att röra sig i. Undvik helst bylsig overall och jeans, då dessa hindrar rörelseförmågan. Glöm inte vantar (finger- eller tumvantar). Vantar är viktigt! Man ska ha roligt på isen och inte frysa. Hjälm är ett viktigt skydd som är obligatoriskt i skridskoskolan tills man tagit 8:e märket. Ishockeyhjälm är ett utmärkt alternativ. Därefter används huvudskydd tills åkaren klarat tävlingstest.
När åkarna börjar i skridskoskolan är det viktigt att skridskorna är bra och fungerande redan från början eftersom deras framsteg är mycket beroende av skridskornas kvalité. Många av de frågor som ställs av de som är nya i klubben gäller just skridskor.
Alla tränare arbetar först med att lära barnen att stå riktigt det vill säga så att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Det är av stor betydelse för den fortsatta träningen.
Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Vanliga "fritidsskridskor" är olämpliga att åka på då de är mjuka som handskar och inte orkar hålla vristen rak. Dessutom har dessa "fritidsskridskor" ofta en så dålig skena att det blir sämre resultat av träningen.
Det kan också vara skadligt för fötter och vrister att stå snett hela träningspasset. Eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor om man inte kan hålla den rak. Andra skäl till att åkarna står snett eller har svårt att lära sig att åka är att skridskorna är för stora eller för löst knutna.
Det allra bästa är om åkaren redan från början åker på en ”riktig” konståkningsskridsko för nybörjare. En sådan skridsko uppfyller de krav på stadighet som nämns ovan. Dessa skridskor finns inte att köpa i vanliga sportaffärer. Nedan kan du läsa vilka märken vi rekommenderar samt var de finns att köpa.
Jackson
Edea
Graf
Risport
Wifa
Ultima (skenor)
Skridskorna finns i ett antal så kallade nybörjarmodeller. Dessa är Graf-Bristol, Wifa-Prima och Risport-Laser. Nybörjarmodeller av skridskor levereras ofta med en enklare standardskena av modellen "fiesta" eller liknande. Skridskor av bra kvalitet är ganska dyra att köpa. Eftersom barnens fötter växer fort så är det kanske frestande att köpa för stora skridskor, som sedan räcker ett tag. Men detta kan innebära att barnet också får svårare att lära sig att åka. Naturligtvis så ska det finnas ett visst fritt utrymme i skon, men mer än cirka 1,5 cm är inte att rekommendera.
Skon är en del i skridskon men skenan är en helt annan. Skenor finns i olika former och utförande, från nybörjarskenor till mer avancerade skenor. Skenorna på skon är baserad på åkarens individuella kunskapsnivå. Fråga huvudtränaren om du vill veta mer.
Vi rekommenderar i första hand att hyra skridskor från klubben eller satsa på begagnade skridskor. Begagnatmarknaden är stor och kan både nås genom konståkningsklubbens anslagstavla eller de många köp- och säljgrupper för just konståkningsutrustning om finns via Facebook. Vid köp eller andra frågor som rör ämnet fråga gärna huvudtränaren Sara.
Klubben tillhandahåller ett begränsat antal skridskor för uthyrning. Dessa skridskor är av bra kvalitet avseende både känga och skena. Hos oss hyr ni skridskor terminsvis till en kostnad av 350 kr/termin. Ta kontakt med tränare eller styrelse i samband med träning eller kontakta klubben via mail.
Skötselråd för skridskor
Knyta din skridsko
Att knyta sin skridsko rätt är oerhört viktigt för att inte fördärva skon men också för en fotriktig belastning. Knytningen skall vara som hårdast över lästen, mitt på skon. Alltså ”löst-hårt-löst”. Mer information finns i vårt informationsblad som beskriver mer utförligt hur man knyter sina skridskor, se här.